Ape

Šezdesetih godina prošlog veka gospodin Angelo Pe osnovao je samostalno i porodično preduzeće koje je proizvodilo male delove za mesingane cevi i fitinge za treće strane, pod nazivom „Torneria Pe Angelo“. 1970. godine dogodila se prva promena lokacije, koja je uključivala modernizaciju i širenje proizvodnih sistema. Iz saradnje g. Angela Pe-a i inženjera Guida Baschirotto-a, drugo preduzeće pod nazivom "APE RACCORDERIE di Pe Angelo & C. snc" osnovano je 1985. To preduzeće se pojavilo na tržištu kao proizvođač mesinganih, bakarnih i bronzanih armatura za civilne i industrijske hidrotermosanitarne sisteme. Sledeće godine, iz prostornih razloga, kompanije su se preselile u Via Mainone u zaseoku San Sebastiano u Lumezzaneu.

U tom periodu APE je postao poznat širom Italije zahvaljujući prodajnoj mreži koju je činilo 21 agent rasprostranjenih po teritoriji. Preduzeće je 1991. godine promenilo ime u „APE RACCORDERIE SRL“, a potom je 1993. godine, zahvaljujući dobrim performansama kompanije, preselila svoje magacine u novu industrijska zonu Lumezzane, u Via Ruca, a ceo pogon je prepustio proizvodnoj jedinici. U međuvremenu, naziv proizvodne jedinice promenjen je u "RACCORPE di Pe Angelo & C. snc". Oba preduzeća su 1998. godine stekla sertifikat o sistemu kvaliteta UNI EN ISO 9002: 1994 koji je potvrđen 2002. godine prilagođavanjem UNI EN ISO 9001: 2000 standardu.

To pokazuje visoki standard postignut tokom godina u upravljanju proizvodnjom i komercijalizacijom svojih proizvoda. Istraživanje i saradnja sa vodećim kompanijama u oblasti višeslojnih cevi omogućili su APE-u da bude glavni akter od 1995. u razvoju i realizaciji okova za ovu cev nove generacije, dobivši za samo kratko vreme relativne sertifikate proizvoda od nekoliko notifikovanih tela. Trenutno je jedno od retkih preduzeća u sektoru koje se može pohvaliti testnom prostorijom u kojoj se zaptivač između cevi i fitinga testira u skladu sa najstrožim standardima UNI EN 12293 koji nude kupcima prednost iskustva i mogućnosti da zadovolje svaki njihov zahtev. U 2001. godini postojeći pogon je proširen i osnovano je još jedno preduzeće fokusirano na montažu i nazvano „APE ASSEMBLAGGI SRL“.

APE ASSEMBLAGGI SRL preduzeće poseduje mašine za montažu i pakovanje, što zahvaljujući automatskim on-line kontrolama i upotrebi anthropomorfnih robota osigurava APE RACCORDERIE SRL povišeni standard kvaliteta. Kontinuirani rast APE doveo je do toga da se tri pridružena preduzeća presele u jedno sedište koje se prostire na površini od 14.000 m, smešteno u zaseoku Valtrompia u Ponte Zanano, Sarezzo (BS).